Loading...

Szennyvíz szivattyúzás

szivattyu

Áradások, soha nem látott hevességű esőzések tarkítják a mindennapjainkat. Egykor, évekkel ezelőtt legfeljebb a tévében lehetett olyan képsorokkal találkozni, amik ma a valóságunkat alkotják. A klímaváltozás következményeit mindenki a saját bőrén érzékelheti. Ráadásul az időjárási anomáliák jelentékeny része megjósolhatatlan. A meteorológiai előrejelzések ugyan a nagyobb „betöréseket” képesek időben felismerni, de sokszor a pontos helymeghatározás, valamint az esemény súlyosságának becslése falakba ütközhet.

Mikor van szükség a víz elszivattyúzására?

A leggyakrabban tavaszi áradások, hóolvadások idején, csőtöréskor, beázásnál, azaz nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék esetén. A szennyvízszivattyúzás után a fertőtlenítés elmaradhatatlan lépés a megfelelő és egyúttal biztonságos higiéniai körülmények megteremtésének érdekében. Általában kétféle típusa alkalmazott: a tradicionális, illetve a motoros permetező. A fertőtlenítőszer gyorsan felszívódik és azonnal kifejti hatását a kórokozókkal szemben.

Miből áll a szennyvízszivattyúzás?

A vízszivattyúzás az egyszerűbb feladatok közé tartozik, míg a szennyvízszivattyúzás több munkával jár. Hiszen, túl a szennyvíz eltüntetésén, a hátramaradt üledékek, iszapos matériák ellapátolása is teljesítésre vár. Sokan úgy gondolják, főleg ha olyan helyiség érintett, ami ritkán használt vagy nem fontos, hogy a vízszivattyúzás ráér. De ez az egyik legnagyobb tévedés, ami a témában előfordulhat. Ugyanis az idő mindig a gyors megoldás ellenében dolgozik. A felgyülemlett víz sebesen képes a falakba felszívódni, további komoly problémákat generálva. Amennyiben pedig szennyvízről van szó, a pangás egyet jelent a mikroorganizmusok, baktériumok, gombák elszaporodásával.


A szennyvíz szivattyúk lehetnek különböző típusúak, attól függően, hogy milyen típusú szennyvíz kezelésére használják őket. A leggyakoribb típusok a következők:

  • Centrifugális szivattyúk: Ezek a szivattyúk a szennyvíz szivattyúzásának alapvető típusai. Ezek a szivattyúk egy forgó lapátokkal rendelkező tengely körül forognak, amelyek a szennyvíz szivattyúzásához szükséges nyomást biztosítják.
  • Szubmerszív szivattyúk: Ezek a szivattyúk a szennyvíz szivattyúzásának másik alapvető típusai. Ezek a szivattyúk teljesen a víz alá merülnek, és a szennyvíz szivattyúzásához szükséges nyomást biztosítják.
  • Szivattyúközpontok: Ezek a szivattyúk egy központi egységben helyezkednek el, amelyek több szivattyút tartalmaznak. Ezek a szivattyúközpontok különböző típusú szennyvíz szivattyúzására használhatók.

A centrifugális szivattyúk a vízszivattyúzásban használt alapélményre alapszik, amely a víz meghajtására használja a centrifugális erőt. A szennyvíz esetében azonban a kontaminált anyagok miatt az élettartam jelentősen rövidül.

A dob szivattyúk, amelyek a tengely körül forgó dob segítségével nyomják előre a szennyvízet, általában sokkal hatékonyabbak a szennyvíz áthelyezésében, mivel a dob képes a szilárd részecskéket is áthelyezni anélkül, hogy megsérülnének.

A szivattyúzás során figyelni kell a következőkre:

  • A szivattyú kiválasztása a megfelelő méretű, kapacitású és ellenálló képességű kell, hogy legyen a szennyvíz jellegéhez és a szivattyúzásra tervezett helyhez.
  • Az elektromos kapcsolásokat biztonságosan és megfelelően kell elvégezni, hogy elkerüljük a baleseteket.
  • A szivattyút rendszeresen ellenőrizni és karbantartani kell, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát és fenntartsunk egy magas szintű hatékonyságot.
  • A szivattyú folyamatos figyelése szükséges, hogy megtudjuk, ha valami rendellenes működést észlelünk, amelyet azonnal javítani kell.

Ezek a fő szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a szennyvíz szivattyúzás során. A részletesebb javaslatokat és ajánlásokat minden esetben egy szakértőtől kell kérni, mivel a szennyvíz szivattyúzásra vonatkozó szabályozások országonként eltérőek lehetnek.

To top