Loading...

Vízhálózat kiépítése

vízhálózati terv

A felújítás, esetleg építkezés örömteli, egyúttal kihívások garmadát magával hozó feladat. Az új rendszerek kiépítése, megálmodása, megterveztetése nem megy egyik pillanatról a másikra, és természetesen nem a saját kezűleg teljesíthető munkálatok közé tartozik. A csőtörés talán az egyetlen olyan helyzet, ami a legkevésbé sem vidám, miközben a vízvezetékek cseréje elkerülhetetlen. A munka így is, úgy is szakértelmet, tapasztaltságot és gyakorlatban érlelt tudást követel, hiszen ezek azok az erények, amik a megbízhatóan minőségi végeredmény zálogai.

Mennyi az annyi?

Ha a cél az új vízvezeték kiépítése, akkor bizony minden a matekozással kezdődik. Mert nem mindegy, hogy az érintett családnak pontosan hány darab vizesblokkra van szüksége. Nyilván a vízfogyasztás mértéke sem lényegtelen adat. Ha építkezésről beszélünk, akkor a telek közművesítése kulcsfontosságú információ. Amennyiben a közmű bevezetése még hátravan, úgy a folyamat kicsit nehézkesebb, de persze nem megoldhatatlan. A víznyelési hely ismerete ugyanannyira hangsúlyos, mint a szennyvíz elvezetésének mikéntje, vagy éppen az, hogy mennyi víz felvétele a reális.

A tervezés szakaszához szervesen hozzátartozik a csövek helyének megálmodása. A falban, illetve a falon kívül, a falhoronyban is futhatnak a vezetékek, amik minden esetben a főmérőórától indulnak el. A technológia fejlődésével napjainkban akár álmennyezetbe is beépíthetőek a csövek.

 

Az sem elhanyagolható dilemma, hogy pontosan mekkora méretű szerelvényekre van szükség, és azokhoz milyen mélységben kell kifúrni a falakat. Bár épp csak érintettük az új vízvezeték kiépítésének menetét, ám már ennyiből kiderül, hogy ez bizony nem kis munka. A tervezés sem egyszerű, és tulajdonképpen ekkor dől el minden, amin a későbbiekben igencsak bajos módosítani. Többek között ezért annyira fontos, hogy a megbízott szakember kellő lelkiismeretességgel, tapasztalattal rendelkezzen a témában. Mert úgy is fogalmazhatnánk, hogy nyolcvan százalékban rajta áll vagy bukik a művelet sikeressége.

Új vízvezeték hálózat kiépítésekor fontos figyelembe venni a következőket:

 1. Előzetes tervezés: Az új hálózat tervezésekor figyelembe kell venni a vízszükségletet, a helyszínt és a környezetet.

  1. 1: Vízszükséglet: A tervezéskor figyelembe kell venni a vízszükségletet, hogy biztosítani lehessen a megfelelő vízmennyiséget a háztartások és a vállalkozások számára.

  1.2: Helyszín: A tervezéskor figyelembe kell venni a helyszínt, hogy megértsük a vízvezeték hálózat kiépítésének lehetséges kihívásait és lehetőségeit.

  1.3: Környezet: A környezetet figyelembe kell venni, hogy megértsük a vízvezeték hálózat kiépítésének hatásait a környezetre, és biztosítani lehessen a környezet védelmét.

  1.4: Költségbecslés: A tervezéskor el kell készíteni a költségbecslést, hogy megtudjuk, mennyibe kerül a vízvezeték hálózat kiépítése és karbantartása.

  1.5: Technikai részletek: A tervezéskor figyelembe kell venni a technikai részleteket, például a vezetékek méreteit, a csatlakozásokat, a víznyomást, stb.

 2. Engedélyek: Az új hálózat építése előtt szükség lehet engedélyekre a helyi hatóságoktól.

 3. Alapozás: Az alapozásnak megfelelően kell lennie, hogy a hálózat megfelelően működjön és ellenálljon a földmozgásoknak.

 4. Minőségi anyagok: A minőségi anyagok használata elengedhetetlen az élettartam és a hibamentesség érdekében.

 5. Szakképzett szakemberek: A vízvezeték hálózat kiépítése szakképzett szakemberekre van szükség, hogy biztosítani lehessen a helyes telepítést és működést.

Ezen tényezők figyelembevételével az új vízvezeték hálózat hosszú élettartamú és zavartalan működést biztosít.

Magyarországon az új vízvezeték hálózat építése előtt az alábbi engedélyek szükségesek:

 1. Építési engedély: Az építési engedélyt az építkezés helyszínétől és jellegétől függően a helyi önkormányzattól vagy a környezetvédelmi hatóságtól kell kérni.
 2. Vízjogi engedély: A vízjogi engedélyt a vízügyi hatóságtól kell kérni, ha az építkezés során vízforrást érintenek.
 3. Földhasználati engedély: Ha az építkezés földterületen zajlik, akkor földhasználati engedélyre lehet szükség.
 4. Környezetvédelmi engedély: Ha az építkezés környezetre gyakorolt hatása jelentős, akkor környezetvédelmi engedélyre lehet szükség.

Az engedélyek beszerzése fontos, hogy az építkezés törvényesen történhessen és elkerülhető legyen a hatósági intézkedésekkel szemben.

A csőtörés utáni munkálatok némileg egyszerűbbek?

Így is mondható. Az egyszerűség helyett talán találóbb az egyértelműbb, mint kifejezés. Pusztán azért, mert ebben a helyzetben a vezetékek mérete adott, akárcsak a falmélység, tehát variálásra nincsen különösebben szükség. Rumlival óhatatlanul együtt jár a kiépítés, lévén a falat meg kell bontani, és az új csöveket el kell helyezni. Ám alapesetben, a célzott szerelésnek köszönhetően minimális felfordulással megúszható az egész folyamat.

 

Az egyik legextrémebb szituáció a felújítás, amikor látszólag rengeteg feltétel adott, de valójában igény szerint minden a feje tetejére állítható. Az biztos, hogy ebből a forgatókönyvből nem hiányozhat a fennforgás, a bontás, a teljes káosz. De megéri kivárni a végét, mert az új vízvezeték kiépítés évtizedekre pontot tehet a vizesblokkokkal kapcsolatos feladatok, kihívások végére. Ráadásul a megelőzést is elősegítő felújításnak köszönhetően nem kevés anyagi muníció spórolható meg.

 

To top