Loading...

Mosdó csere

mosdo-csere

A mosdó élettartama gyakorta évtizedekben mérhető, ám az idő múlása óhatatlanul nyomot hagyhat a porcelánon. A kisebb-nagyobb, életvitellel együtt járó balesetekről nem is szólva, amikor a porcelán megrepedhet, vagy épp egy-két darab letörhet belőle. Magyarul eljöhet az a pont, amikor nincs mese, a csere kikerülhetetlen. Persze a változtatás hátterében felújítás, megújulás is állhat, amikor a régi stílus ideje lejárt, és nyomában új lendület jár. A kérdés már csak az, hogy a csere saját kezűleg is kivitelezhető?

A mosdó csere házilag sem lehetetlen!

Mi az, ami elengedhetetlenül szükséges a sikerhez? Egyrészt némi kézügyesség. Azért az sohasem árt. Másrészt minimális barkácsolási tapasztalat. Legalább olyan fokú, hogy a szerszámok közötti különbségek és azok helyes alkalmazása ne jelentsen akadályt. Van egy-két olyan kellék, ami nélkül nem érdemes nekiállni a feladat teljesítésének. Ilyen például a szaniter szilikon, a villáskulcs, a csavarhúzó, a kalapács, a fúrógép, vagy éppen a vízmérték.

Ha a szerszámok stimmelnek, akkor jöhet a nulladik lépés, azaz a víz elzárása. Sokan hajlamosak erről a mozzanatról megfeledkezni, aminek csúnya el- és beázás a vége, úgyhogy a munkában ér úszni, csak nem szó szerint. A szivárgás azért még így sem kerülhető el teljesen, szóval megtérülő stratégia felmosó és egyéb rongyokkal készülni. Bár sokan nemes egyszerűséggel egy lavórt helyeznek a mosdókagyló alá.

A java csak ezután következik. A vízvezeték-bekötések, flexibilis csövek megbontásra várnak. Aztán jöhet is a lefolyó vezeték. A hollandik szétcsavarozása és a tömítőgyűrűk eltávolítása után a szifon szétszedése és leszedése a soron következő momentum. A lefolyó szerelvény lebontása szakaszosan történik. A mosdót csavarok is rögzíthetik, tehát ezek eltávolításáról sem érdemes megfeledkezni. Ha az új jövevény azonos magasságba kerül a régivel, az szerencsés eset, mert külön fúrásra-faragásra nincsen szükség. Ám ha az új kagyló magasabbra, esetleg mélyebbre kerül, akkor a pontos mérések, és természetesen a lyukak kifúrása nem spórolható meg. Fontos, hogy a tiplik szorosan illeszkedjenek a falba, mert a mosdó megtartásában a csavarok játszanak egyedüli szerepet.

A mosdó csere árak megfizethetőek?

Igen! Teljes mértékben. A fent leírt, minimalista útmutatásból kiderül, hogy aki életében soha nem csinált még ilyet, annak bizony jócskán kell időt, energiát szánnia a kivitelezésre. És még így is előfordulhatnak nem várt kellemetlenségek. Akkor nincs gond, ha ez belefér a pakliba. Viszont az is igaz, hogy a mosdó csere árak nagysága jelentősen fokozódhat, ha útközben mindenféle, szakmaisággal amúgy kivédhető gyerekbetegségek tűnnek fel. Jó ötlet mérlegelni, mennyit ér a szerelés maga, egyáltalán érdemes-e saját erőt beleinvesztálni, ha egyszer a szakember a kisujjából kirázza a megoldást, mégpedig nem is akármilyen precizitással.

A mosdó csere egyemberes munka?

Egy darabig igen. Ám amikor a felemelés, illetve a végleges helyre igazítás következik, akkor bizony elkel a segítő kéz. Egyedül képtelenség jól, egyenesen, biztonságosan tartani, és közben beügyeskedni a helyére. Az erő elengedhetetlen. De! A rögzítőanyák meghúzásánál ildomos résen lenni, mert a túlságosan erőteljes, heves mozdulat hatására a porcelán pillanatok alatt megrepedhet, eltörhet. Hogy aztán az egész folyamat kezdődjön előről… A csaptelepet sokan még a felhelyezés előtt beszerelik, így amikor a kagyló révbe ért már nem kell alatta görnyedni, és a csappal bajlódni.

A következőket kell tudnod a mosdócseréről (laikusoknak):

 1. Mérjük fel a helyet és a csatlakozásokat, hogy biztosan megfelelő méretű legyen az új mosdó.
 2. Vásároljunk megfelelő anyagokat a szereléshez, mint például a gumi ágyék és csatlakozók.
 3. Kapcsoljuk le a vízellátást és a vízelvezetést, mielőtt eltávolítjuk a régit.
 4. Csomagoljuk be az érintett területeket, hogy ne sérüljön a környezet.
 5. Szereljük le a régi mosdót, és helyezzük el a megfelelő helyre.
 6. Szereljük be az új mosdót, használva a megfelelő csatlakozókat és tömítőanyagokat.
 7. Ellenőrizzük, hogy minden szorosan van-e csatolva, és nyissuk vissza a vízellátást.

Az új mosdó kiválasztásánál figyeljünk a stílusra, méretre, színre és anyagára. A kényelmes és könnyen tisztítható opciót javasolnám. A szerelésről ajánlatos szakértőt hívni, ha nincs megfelelő tapasztalatunk.

A következő szerszámokra lesz szükség a mosdó cseréjéhez:

 1. Csavarhúzó
 2. Csővágó
 3. Fém- vagy műanyagszeg
 4. Alátét
 5. Szilikon tömítő
 6. Csipeszek
 7. Vízszintes vonalzó
 8. Csövek és csatlakozók a vízvezetékhez.

Lehet, hogy további szerszámokra lesz szükség a fürdőszoba más részeinek cseréjéhez, mint például a kád vagy a zuhany. Az ajánlatos szakértővel megbeszélni a szükséges eszközöket, mielőtt elkezdjük a munkát.

Egy szakértő a következő kérdéseket teheti fel a mosdócsere kapcsán:

 1. Milyen méretű és formájú a jelenlegi mosdója?
 2. Milyen anyagból készült a jelenlegi mosdója?
 3. Milyen fajta csapot szeretne a cseréhez?
 4. Milyen kiegészítőket szeretne hozzáadni, például szifont vagy tárolót?
 5. Milyen vízellátási és szennyvízcsatorna rendszerrel rendelkezik a helyiség?
 6. Van-e különleges elvárása az új mosdóval kapcsolatban, például álló vagy fekvő modellt szeretne?
 7. Milyen időpontban szeretné a cserét elvégezni?
To top