Loading...

Sarokszelep csere

sarokszelep-csere

A sarokszelep egy hasznos eszköz, mely a legtöbb magyar háztartásban megtalálható. Fellelhető a WC tartálynál, a mosogatónál, a kézmosónál, a mosógép bekötésénél és hasonló helyeken. Fő célja, hogy az adott vízvételi lehetőséget el lehessen zárni anélkül, hogy a fő vízcsapot elzárnánk. A segítségével megkönnyíthető a sarokcsaphoz csatlakozó eszközök és azok részeinek cseréje, például, ha a mosogatóban új csaptelepre vagy flexibilis csövekre van szükség. Néhány esetben biztonsági okokat is szolgál, például elzárható a mosógépnél található szelep, ha hosszabb utazásra készülünk, így az a meghibásodása esetén sem úsztatja el a lakást. Érdemes jó minőségű sarokszelepet beszerezni, mivel az ilyen típusok akár évtizedekig is elláthatják a feladatukat. A megbízható márkák közé tartoznak a Mofém, a Schell és a Grohe termékek is.

Milyen sarokszelep típusok vannak?

  • A hagyományos sarokszelep falba tekerhető része 1/2 collos, míg a másik oldala lehet 1/2 collos vagy 3/8 collos. Ezen csak egyetlen kivezetés található.
  • A mosógépszelepre a mosógép köthető rá, ennek szintén 1/2 collos a falba szerelhető fele, míg a tömlőt fogadó fele 3/4 collos.
  • A kombi sarokszelep vagy 3 járatú sarokszelep onnan ismerhető fel, hogy két kivezetése található. A falba kerülő része ez esetben is 1/2 collos, míg az egyik kivezetése 3/4 collos, a másik pedig 3/8 collos méretű.

Mi a különbség a sarokszelep és a sarokcsap között?

A sarokszelepek mellett sarokcsapok is elérhetők a szerelvényboltokban, a hétköznapokban pedig gyakran keveredik ezeknek a kifejezéseknek a használata. Pedig két, eltérő dologról van szó.

A sarokszelep esetében egy szelepszár gondoskodik az eszköz nyitásáról és zárásáról. Ez mozgatja a szeleptányért felfelé vagy lefelé, így zárva azt rá a szelepülésre. Ennek a technikai megoldásnak köszönhetően az áramló víz mennyisége jól szabályozható, hiszen a szeleptányért teljesen lezárva nem folyik a víz, míg onnan eltávolítva egyre nagyobb sugárban érkezik. Általában 3-9 alkalommal lehet teljesen körbe forgatni a sarokszelep fogantyúját, míg nyitott állapotból zárt állapotba kerül, vagy fordítva.

A sarokcsap ezzel szemben úgy működik, hogy a rá szerelt fogantyút 90 fokban el kell fordítani a megnyitásához, vagy vissza, az elzárásához. A belsejében nem szelep, hanem egy átfúrt golyó kapott helyet, így amikor a fogantyút elfordítjuk, a golyón átfolyik a víz. Itt is lehet szabályozni az áramló víz mennyiségét, hiszen amennyiben nem 90 fokban fordítjuk el a fogantyút, akkor kevésebb vizet engedünk ki a csapon.

A szakmai zsargonban is megengedett a sarokszelep és a sarokcsap kifejezések keveredése, sok szerelő pl. a sarokcsap csere elnevezést használja a szelep cseréjekor. De az is előfordul, hogy a mosógépszelepet hívják mosógépcsapnak, ezt a megrendeléskor tisztázni kell.

Hogyan történik a sarokszelep csere?

Egy idő után minden eszköz elhasználódik, nincs ez másképp a sarokszeleppel sem. A cseréje megoldható házilag is vagy szakember segítségével.

A sarokszelep csere minden esetben a főcsap elzárásával történik, majd a szelepet megnyitva ellenőrizni kell, hogy tényleg nincs-e már víznyomás a rendszerben. Ha erről sikeresen meggyőződtünk, akkor a szelepet ki kell csavarni a helyéről, majd felszerelni az újat. A folyamat sikerét a főcsap megnyitása után teszteljük, hogy nincs-e csepegés vagy másféle rendellenes működés.

A sarokcsap csere házi módszerekkel történő elvégzése számos buktatót rejthet magában, így csak akkor próbálkozzunk, ha rendelkezünk a megfelelő szerszámokkal és kézügyességgel. Ennek hiányában előfordulhat, hogy beletörjük a szelepet a falba vagy egy hirtelen mozdulattól leverjük, megrepesztjük a csempét.

Az olyan esetekben, ahol a sarokszelep egy szifon mellett található, nehezebb hozzáférni a területhez. Ilyenkor ráadásul viszonylag könnyű megsérteni a szifont a szerszámokkal, ami megrepedhet, és a cseréje szükséges.

Milyen más szerelési munkálatok merülhetnek fel a sarokszelep esetén?

Amennyiben új vízvételi helyet alakítunk ki, megoldandó feladat lehet a sarokszelep bekötése is. Ez ugyanolyan szakértelmet igényel, mint a csere, és hasonló problémákba ütközhetünk az elvégzése során is. Amennyiben nem vagyunk biztosak magunkban, ez esetben is bízzuk inkább szakemberre a munka elvégzését.

Az első feladat ilyenkor is ugyanaz, mint a sarokcsap csere esetén, elzárni a vízfőcsapot. Amint egy másik csapnál meggyőződtünk arról, hogy a rendszerben már nincs nyomás, neki lehet állni a sarokszelep beépítésének. Eközben természetesen vigyázni kell a szelep beletörésére, illetve a környező csempék épségére is.

Szifon közelében ilyenkor is sokkal nehezebb a feladat, és jóval óvatosabban is kell eljárni. A munka befejeztét követően le kell ellenőrizni, hogy a sarokszelep tökéletesen ellátja-e a feladatát, és nem csöpög, nem repedt stb.

Sarokszelep tömítésének cseréje:

A munka menete a fentiekhez hasonló, első lépés a vízfőcsap elzárása. Ezt követi annak ellenőrzése, hogy ez tényleg megfelelően megtörtént, és nem fogjuk eláztatni a lakást a szelep leszerelése közben.

Ha a rendszerben nincs már víz, akkor a sarokszelepet ki kell tekerni a falból, és eltávolítani róla a nem megfelelő tömítést. Ezután teflon vagy Locktite szalaggal be kell tekerni a szelep menetét, majd visszatekerni a helyére. A munka végeztével a főcsap megnyitásával lehet ellenőrizni, hogy tényleg sikerült jól megoldani a szigetelést vagy az továbbra is csöpög.

Ennél a feladatnál ugyanazok a veszélyhelyzetek léphetnek fel, mint a többi szerelésnél, beletörhetjük a sarokcsapot a falba, tönkre tehetjük a csempét vagy esetleg az ott található szifont.

Tapasztalat hiányában a tömítés megfelelő felvitele is állandó probléma szokott lenni, ez az a típusú feladat, amit általában csak a hosszú gyakorlattal rendelkező szakember tud megoldani. Nem mindegy ugyanis, hogy a teflonszalagot melyik irányból és a szelep melyik részén elkezdve kell feltekerni, melyik a megfelelő vastagság a szalagból és milyen egyéb trükkök léteznek a tökéletes szigetelés elérésére. Amennyiben ehhez nem értünk, akkor hosszú órákat eltölthetünk a szelep ki- és betekerésével, a vízfőcsap elzárásával és megnyitásával, és még ekkor sem biztos, hogy sikerül megoldani a szivárgást.

Cégünk vízvezeték szerelői non-stop vállalnak sarokszelep cserét! Budapesten.
To top