Loading...

Minden amit a csőtörésről tudni akartál

csotores elharitas

Gyakran előfordul, hogy építkezéskor vagy lakásfelújításkor belefúrunk egy eldugott vízcsőbe, valamint az is, hogy az elavult, régi csövek elrepednek vagy eltörnek a rozsdásodás következtében.

Nagyon fontos, hogy elzárjuk a vizet, mielőtt bárminemű vízvezeték-szerelési vagy egyéb, falban történő munkálathoz kezdenénk, hiszen jobb az ilyet előbb elvégezni és megtanulni, mint kapkodva, már vészhelyzet közben. A víz elzárásához egy, a bojler vagy kazán melletti, normál méretű csapot kell elforgatni (nem a főcsapot).

Amennyiben a cső nincs eltörve, csupán egy repedés éktelenkedik rajta, használjunk gyantát a cső ideiglenes megjavítására. A tubuson lévő utasítások szerint vigyünk fel egy adag gyantát a sérült részre, majd tekerjünk rá jó szorosan egy darab rongyot. Addig ne indítsuk újra a vízkeringést a csőben, amíg a gyanta meg nem száradt és a borítás nem eléggé szilárd.

Ha sok ideig kell várni a szerelőre, úgynevezett csőfedővel is beboríthatjuk a sérült részt, amely néhány csavarral könnyedén felszerelhető, ez megakadályozza a szivárgást.

Abban az esetben, ha egyáltalán nem szeretnénk szerelőre költeni a csőtörés miatt, mi magunk is véglegesen megszerelhetjük a repedt vagy törött csődarabot. Ehhez a művelethez szintén fontos, hogy elzárjuk a víz főcsapját, majd leeresszük a vizet a rendszerből a mellékcsapok segítségével.

Ha már nincs víz a rendszerben, fémfűrésszel vágjuk ki a lyukas vagy repedt

régi vízvezeték

csődarabot, majd úgynevezett push-fix csatlakozókat illesszünk az új csődarab mindkét részére, majd így helyezzük be a hézagba, és szorítsuk meg a push-fix csatlakozókkal. Garantáltan szivárgásmentes megoldás! Ezután újra feltölthetjük a fűtőrendszert, amelyhez csak sorban ki kell nyitnunk minden vízcsapot.

A csőtörés egy igazi rémálom. Folyik a víz, az ember azt sem tudja, honnan, az óra pedig pörög. És ez még a jobbik eset, a rosszabb, ha észre sem vesszük, csak akkor, amikor megkapjuk a vízszámlát, vagy leolvassuk az órát. Mindenesetre a csőtörés olyasmi, ami azonnali megoldást kíván, ehhez pedig mindenképpen szükséges a szakemberek bevonása.

Honnan tudhatjuk, hogy csőtörés van? 06 (70) 164 – 4000

A csőtörésnek elég sok megjelenési formája lehet. Van, amikor egyértelmű, mi a probléma, máskor azonban rejtőzködik, ahogy már említettük is. De a legtöbb esetben azért észre lehet venni, hogy baj lesz, még az előtt, hogy teljes lenne a katasztrófa, így időben hívhatunk szakembert.

Ezekre kell figyelni, hogy észrevegyük a csőtörést:

  • Vizes foltok. Ezek lehetnek a plafonon, falon, padlón is, attól függően, hogy a problémás cső hol helyezkedik el. Ha gyanús ázást látunk valahol, mindig érdemes számításba venni a csőtörés lehetőségét.
  • Csöpögő csap. Legtöbben csak valami idegesítő jelenségként gondolnak erre, és nem is igazán érdekli őket. Mások próbálják megoldani a problémát, tömítéseket cserélgetnek, meghúzzák a csatlakozásokat, esetleg még szakemberrel is megnézetik a csöpögő csapot. A csöpögés azonban legfeljebb rövid időre múlik el, majd mindig visszatér. Nos, ez sajnos jelentheti azt, hogy csőtörés van a csaptelep közelében.
  • Alacsony víznyomás. Valahogy nem akar kellően gyorsan jönni a víz a csapból? Lehet átmeneti probléma a szolgáltató miatt, de sajnos az is elképzelhető, hogy a víz elfolyik máshol, ahol éppen nem látjuk. Ha nem oldódik meg a gond egyhamar, mindenképpen gondoljunk a csőtörésre!
  • Magas vízszámla. Már említettük, hogy előállhat olyan kellemetlen helyzet, hogy csak a számla árulkodik a csőtörésről. A víz ugyanis ilyenkor bizony elfolyik, az óra pedig pörög. Ez főleg akkor maradhat észrevétlen, ha a kert egy félreeső részén történik a baj, ahol nem mászkálunk, és kár se nagyon keletkezik semmiben.
  • Pára és penészedés. Sajnos ezt nagyon kevesen hozzák gondolatban összefüggésbe a csőtöréssel, mert ezer más hibára utalhat, például rossz szigetelésre. Pedig nem ritka, hogy a csőtörés következtében lesz a levegő nedvességtartalma magasabb, ezzel pedig kézenfogva jár a penész megjelenése is.
  • Bűz. Megvan az a jó kis penetráns csatornaszag? Na, ezt lehet tompán érzékelni a lakásban is, ha csőtörés van valahol. Ha az udvaron emellett indokolatlan sár, süllyedés is van, szinte biztos a diagnózis.

De miért van csőtörés?

Persze jogosan felmerülő kérdés, hogy egyáltalán miért törnek el a csövek. Nos, ennek több oka is lehet. Van, hogy egyszerűen csak régiek és elfáradtak. Az is lehet, hogy a beépített csövek minősége nem az igazi, vagy éppen szerelési hiba áll fenn, de az időjárás is alaposan megtépázhatja őket: a fagyás sok vízvezetéket tönkretett már.

Bármi is az ok, az biztos, hogy házilag nem fogunk boldogulni a csőtörés megoldásával, ezért szakemberre lesz szükség. Ez olykor sajnos bontással és felfordulással jár, de egy jó szaki igyekszik a lehető legkisebb kárral megoldani a problémát. 

Csőtörés kialakulása és megoldása (előzményei és kialakulása):

Sokan nem tudják, hogy a csőtörés kialakulása bizony egy hosszú folyamat eredménye, hiszen ők már csak annyit látnak, hogy vízben a szoba, a padlón áll a víz, a falak nedvesek, a bútorok tönkre mennek. Ők azt gondolják, hogy szerencsétlenség történt, eltört, elrepedt a cső, senki nem tehetett volna ellene semmit, bezzeg most minden kárt és szerelési díjat nekik kell fizetni, amire rámegy a gatyájuk is. A csőtörés lehet, hogy egyik napról a másikra árasztja el a házat vízzel, de a csőtörés kialakulása általában egy hosszabb folyamat eredménye, vannak intő jelek is, tehát észre lehet venni, lehet időben javítani, és nem kell, hogy mindenki áttessen egyszer egy ilyen katasztrófán.

Cikkünkben bemutatunk néhány történetet, részletezzük a csőtörés kialakulásának lehetőséget, felhívjuk a figyelmet arra, hogy mikor kell szakembert hívni a házhoz, és ideiglenes megoldásokat is kínálunk, ha éppen nem érne rá aznap a mester, de természetesen arra is kitérünk, hogy a mester hogyan is kezd hozzá a munkához, milyen munkálatokra számíthatunk, ha nálunk történt csőtörés.

Amikor az árulkodó jeleket nem vették figyelembe:

Vannak olyan dolgok az életben, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet. Ennek oka a rohanás, és az is, hogy ha minden apró-cseprő dologra figyelnénk és mindent észrevennénk, akkor teljesen más lenne az életünk, és talán másképp „bolondulnánk meg”. Gondoljuk csak végig így egy napunkat, vagy hetünket, képzeljük el úgy, hogy házas emberek vagyunk, hogy nők vagy férfiak az teljesen lényegtelen, van egy óvodás korú gyermekünk, munkánk és sok minden, amit szeretünk csinálni. Ez egy elég normális életnek tűnik ma

Magyarországon, ami azt jelenti, hogy reggel elvisszük a gyermeket az óvodába, dolgozunk 8 órát, hazaérünk, ebédelünk, közösen eltöltünk valamennyi időt, majd filmezünk, alszunk, és kezdődik az egész előröl.

csotores BPEbbe pedig még nem volt semmi házimunka, se a főzés és a mosogatás – ami azért egy napi szintű feladat –, nem voltak benne más otthonon kívüli tevékenységek, esetleges túlórák sem.

Nem bonyolítanám ezt a témát, mindenki tudja, hogy az élet nem egyszerű dolog, örülünk, hogy a napi rutin feladatokon kívül még néha másra is marad energia, idő és nem mellesleg pénz.

Néha tényleg nem vesszük észre, hogy csöpög a csap, hogy van egy vizes folt a falon, hogy netán kisebb a nyomás a csapban vagy hogy mennyivel nagyobb az áramszámla. Vagyis lehetséges, hogy észrevettük, de nincs időnk vele foglalkozni, nincs időnk bele sem gondolni abba, hogy esetleg valamit próbál jelezni felénk a házunk.

Aztán amikor bekövetkezik a nagy baj, és el sem tudjuk képzelni hogy hogy történhetett ez, akkor szépen lassan az árulkodó jeleket is észrevesszük. Fontos tehát a figyelem, legalábbis fontos felhívni a figyelmet arra, hogy néha vegyük észre ezeket a dolgokat, inkább hívjunk egy szerelőt, aki mondja azt, hogy igen, hibás a csap és nem lehet jobban elzárni, ez már így fog csöpögni, minthogy a víz árassza el a házunkat.

Többször találkoztunk már olyan esettel, hogy a család észlelte, hogy csöpög a csap, de egyszerűen normálisnak találták azt, és soha nem hívtak hozzá mestert, aztán pár hónap múlva derült ki, hogy a cső a fürdőszobában már régóta el volt repedve, és hogy még időben lehetett volna orvosolni a bajt, de sajnos hozzájuk már csak akkor ment a szerelő, amikor elárasztotta a víz a lakást – és nem mellesleg az alsó szomszédot is.

A másik történet, hogy a vécé folyt túl, amelyre azt gondolták, hogy többet spórolnak meg, ha kissé többet fizetnek a vízért, minthogy szerelőt hívjanak, aztán eléggé pórul jártak, amikor kiderült, hogy csőtörés van, és cserélni kell a rendszer egy részét, nem beszélve azoknak a károknak a javítási áráról, amelyeket a kiömlő víz okozott.

Érdemes észrevenni a kis jeleket, néha érdemes egy ismerős szerelőt megkérni, hogy csak nézzen rá egy pillanatra, hogy ha nagy a baj, akkor még időben lehessen ellene tenni. De nézzük, hogy mik lehetnek az apró jelek, amelyeket észre kell vennünk.

A csőtörés kialakulása – a jelek, amelyeket észre kell venni:

Megnőtt a vízszámla? Az bizony egy árulkodó jel arra, hogy valami nincs rendben a csövek környékén. Fontos tudnunk azt a tényt, hogy egy család, ha nem következik be létszám változás, tehát nem születik gyermek, nem halálozik el senki, nem költözik el senki, és nem költözik be új személy, akkor havonta nagyjából ugyanannyi vizet használ, az eltérés néhány köbméter lehet csak.

Ha belegondolunk, ez logikus, hiszen a kialakult rutinok szerint éljük a mindennapjainkat, ami kb. ugyanannyi vízfogyasztást is jelent. Abban az esetben, ha hirtelen sokkal több lesz a vízszámla, akkor érdemes ellenőrizni a vízfogyasztást, és ha az az átlagos értéknél magasabb, akkor mestert hívni, hiszen lehetséges, hogy valahol csőrepedés van.

Az is egy fontos árulkodó jel, ha vizesedik a fal vagy a szőnyegen, esetleg a plafonon látunk vizes foltokat. Érdemes erre fokozottan odafigyelni, hiszen ha tömbházban lakunk, akkor lehetséges, hogy nem nálunk van a csőtörés, de nálunk fognak az első jelek jelentkezni, amelyek a plafonon akár veszélyesek is lehetnek. Másrészt tudni kell, hogy a csőtörés a kertben is kialakulhat, tehát ha az udvart lepi el a víz, vagy ha ott nem szárad fel soha a víz, pedig nincs is esős idő, akkor az is a csőtörés kialakulását jelzi.

Olyan kisebb dolgok is jelezhetik a csőrepedést vagy kisebb csőtörést, mint a kisebb víznyomás vagy a csöpögő csap, esetleg a túlfolyó vécé. De akkor is csőtörésre kell gyanakodni, ha a csatornabűzzel találjuk szembe magunkat. A csatornabűz elég kellemetlen és ha már napok óta érezzük, akkor érdemes tudomást is venni róla, hiszen ez egy olyan dolog, ami nem múlik el csak úgy magától, mert valamilyen problémát jelez, amelyet meg kell oldani.

A folyamatos csatornabűz is lehet tehát a csőtörés jele, amelyhez már fontos hívni egy szerelőt. Ha nem is csőtörés lesz a probléma, akkor is orvosolni kell a bajt, tehát egyáltalán nem hívtuk feleslegesen a vízvezeték-szerelőt.

Sokszor megesett már az is, hogy a csőrepedést nem jelezte semmi, éjjel, amikorcsotores csönd volt a házban mégis hallani lehetett valami, eddig ismeretlen zajt, zúgást. Ebben az esetben is érdemes vízvezetés-szerelő segítségét kérni, hiszen egy kamerás vizsgálattal lehetőség van megtalálni a kárt, a megrongálódott, elhasználódott csövet, amely szivárog.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy minden apró zajra vagy csöpögésre mestert kell hívni, de igenis fontos, hogy odafigyeljünk ezekre az apró jelekre, és esetleg mi magunk keressük meg a baj okozóját. Lehet, hogy találunk valami mást, lehet, hogy kiderül, a szomszédból jött a zaj előző este, ha azonban már egy hétnél tovább hallja a zajt, akkor érdemes erre a problémára gyanakodni.

A csőtörés kialakulása – mikor és mitől?

 Ha egy régebbi házban élünk, akkor érdemes fokozottabban figyelni a jelekre, hiszen ha régebben építették a házat, akkor nyilván a csőrendszer is elég régi, ami azt jelenti, hogy könnyebben kialakulhat a csőtörés, mint egy újépítésű ház, vagy az újonnan kialakított csőrendszer esetében. Az is ajánlott, hogy amikor új házba vagy lakásba költözünk, akkor egy szakemberrel megnézetjük a csöveket, hogy fel tudjuk mérni, mekkora az esélye egy esetleges csőtörésnek.

Természetesen nem csak a régi csövekben lehetnek problémák, hiszen ha a csőrendszert nem a megfelelő szakember szereli be, akkor is fennáll a csőtörés veszélye. Fontos az is, hogy a csövek mellett ne legyenek fák, amelyeknek gyökerei az idő múlásával tönkretehetik a földben lévő csöveket, mert azok is nagy károkat képesek okozni.

Arra is ügyelni kell, hogy ha új csőrendszert alakítunk ki, akkor a korrózióval is vegyük fel a harcot, mert a csőtörés kialakulása lehet a korrózióvédelem hiányától is – pedig itt nyilván új csövekről van szó.

Fontos a csövek megfelelő illesztése is, és az is, hogy tudjuk, hogy hol futnak a házban, a fal mögött ezek, mert akár egy szög beverésével is kilyukaszthatunk egy csövet, amely tényleg hirtelen okoz nagy károkat.

A tapasztalat tehát azt mutatja, hogy a csőtörés szinte bármikor és bárhol kialakulhat, de azért nagyobb az esély rá, ha régebb építésű a ház, elkopottak a csövek, illetve ha nem figyelünk oda.

Ideiglenes megoldások, ha már bekövetkezett a baj:

 Nem minden esetben tud a vízvezeték-szerelő azonnal a helyszínre sietni, és egyébként is, amikor már bekövetkezett a baj, akkor van néhány dolog, amit nekünk kell elvégeznünk, még mielőtt a szerelőt hívnánk.

Amikor észrevesszük a csőtörést, akkor azonnal el kell zárni a vizet, amely a központicsotores Budapesten fűtés leeresztő csapjának az elzárását és a főcsap elzárását jelenti; ez után nyilván szükséges valami lavórt tenni oda, ahol még folyik a víz, hogy az ne árassza tovább a lakást; és el kell csapni a bojlert is, több esetben az áramot is érdemes lekapcsolni, nehogy valami nagyobb probléma következzen be.

A bojlert azért kell például lekapcsolni, mert ha a lezárt víz közben kapcsol be, akkor képes akár kiszáradni a fűtőkazán vagy kiég a bojler pumpája stb. Ez után már lehet hívni a mestert.

Abban az esetben, ha a mester például csak napok múlva tud a segítségünkre a segítségünkre sietni, akkor mi is bevethetünk néhány trükköt, amelyek ideiglenes megoldást jelenthetnek a törött csőnek. Az epoxigyantával például be lehet foltozni a kisebb lyukakat, amelyre ha még egy rongyot rátekerünk, akkor az ideális megoldásként jól funkcionálhat. De nézzük, hogy egy mester hogyan is kezd hozzá a szereléshez.

Hogyan ellenőrizhető a csőtörés?

Ha fennáll a gyanúja a csőtörés kialakulás lehetőségének, akkor már magunk is léphetünk az ügy kivizsgálása érdekében. Természetesen ha valami gyanús már egy ideje, akkor érdemes kihívni egy szerelőt, aki akár pár nap múlva meg tudja azt nézni, de ha mégsem tudunk megnyugodni, akkor első lépésként el kell zárni minden csapot, és egy kicsit nem szabad használni sem a WC-t, sem a mosógépet, csapokat, stb.

közben érdemes ellenőrizni a vízórát. Az óra ugyanis képes a legkisebb vízmozgást is felismerni és megmutatni, ami azt jelenti, hogy ha már valahol szivárog a víz, akkor az meg fog látszódni a vízórán. A vízóra legkisebb kerekét kell figyelni ebben az esetben. Ha így mozgást észleltünk, akkor érdemes a szakembert kissé megsürgetni. De mit tesz a szakember?

Korszerű technikákkal is be lehet már vizsgálni, hogy hol van esetleges csőrepedés vagy szivárgás, hiszen a műszeres technika azt jelenti, hogy nem szükséges falat bontani, és úgy megkeresni azt a csövet, amely károsodott, hanem egy észlelő műszer segítségével rá lehet jönni arra, hogy hol gyökerezik a probléma. A kamerás csatornavizsgálat is hasonló, amelyet akár akkor is kérhetünk, ha új házba költözünk, így már előre láthatjuk az esetleges baj forrásokat, vagy kérhetjük például néhány évente, hogy lássuk, nincs e valahol olyan meghibásodás, amely mesteremberért kiált.

Ma a szakemberek már olyan egyedülálló és modern technológiákkal dolgoknak,vizora aknaban csotores kialakulasa hogy képesek akár a csőtörést is megjavítani bontás nélkül. A BCG nevű folyékony tömítő anyag a tapasztalatok szerint elég megbízható, és természetesen sokkal olcsóbb is, ha nem kell falat bontani ahhoz, hogy megjavítsák a csövet. Abban az esetben azonban, ha a csőtörés kialakulása sok vízzel járt, akkor nyilván rongálódott is a körülötte lévő fal, amelyet lehet, hogy célszerűbb lebontani, és újra rakni, ezzel elkerülhető, hogy a meglazult fal egyszer csak beomoljon.

Ez mind attól függ, hogy mikor vettük észre a csőrepedést vagy csőtörést, abban az esetben ugyanis, ha már nagyon régóta szivárgott a víz, akkor nyilván érdemesebb egy komolyabb helyreállítást végezni, akár a falban is, ha azonban szinte azonnal észrevettük a problémát, és sikerült orvosolni is azt, akkor elégnek bizonyulhat a falbontás nélküli szerelés.

Konklúzió

Cikkünkből remélem kiderült, hogy a csőtörés kialakulása nagyon összetett dolog, és számos jel van, amiből kiolvasható a probléma, csak tudni kell dekódolni ezeket. A csőtörés lehetősége minden esetben fennáll, de tudnunk kell azt is, hogy nagyon sok mindenkit elkerül ez a probléma.

Fontos azonban nyitott szemmel és füllel járni a házban, és ha nem csak egyszer észlelünk valami rendellenességet a víz körül, akkor ki kell hívni egy szerelőt, és inkább időben le kell ellenőrizni a csőtörés kialakulásának a lehetőségét, hogy elkerülhessük még a bajt.

Cégünk vízvezeték szerelői non-stop vállalnak csőtörés helyreállítást! Budapesten. 06 (70) 164 – 4000➡ Budapesten azonnal! Vízvezeték szerelés áraink ➡

To top