Loading...

Mi a legjobb időpont a régi vízvezeték cseréjére?

régi vízvezeték

Mi az ideális időpont a régi vízvezeték cseréjére?

Az otthonodban lévő vízvezeték-hálózat rendkívül fontos az Ön kényelme szempontjából. Az élettartamuk során a minőségi vízvezeték-szerelvények és csövek megbízhatóan működnek. Azonban előfordulhat, hogy idővel kell cserélni őket, mivel korrózió vagy más problémák miatt meghibásodnak. A meghibásodott vízvezeték- és csővezetékek nemcsak kellemetlenségeket okoznak, hanem anyagi károkat is okozhatnak, például vízkárokat.

Az élettartamuk és az időzített cserék ismerete nagyon fontos a vízvezeték-hálózat megfelelő működése érdekében. Az átlagos élettartam a vízvezeték-rendszer alkatrészeitől függ. A lakossági vízvezeték-rendszer átlagos élettartama eltérő anyagok esetén:

 • Sárgaréz: 40-70 év
 • Réz: 50 év vagy több
 • Horganyzott acél: 20-50 év
 • Öntöttvas: 75-100 év
 • Polivinil-klorid: Határozatlan ideig

Ezek az értékek a csövek anyagától, környezetétől és a rendszeres karbantartásától függenek. Az élettartamot befolyásolhatja a csőkötések, a szerelvények és a vízvezetékeket összekötő egyéb alkatrészek állapota is. Ha bármilyen problémát észlel a vízvezeték-rendszerében, azonnal értesíteni kell egy szakembert, hogy megoldja a problémát.

Bár ezen anyagok többsége tartós, figyelembe kell venned a csőkötéseket, szerelvényeket és a vízvezetékeket és szerelvényeket összekötő egyéb alkatrészeket is. Ezek meghibásodhatnak, és szivárgást, dugulást vagy más problémát okozhatnak.

Mennyi a vízvezetékek átlagos élettartama?

Egy átlagos vízvezetékrendszer várható élettartama az egyes alkatrészektől függően változik.

 • Vízmelegítők: 12 éves átlagos élettartam
 • Szemétgyűjtők: 10 éves átlagos élettartam
 • WC-csappantyúk: Ötéves átlagos élettartam
 • Vízlágyítók: 20 éves átlagos élettartam

Az 1992 után gyártott WC-knek 1,6 GPF-nek kell lenniük, különben ki kell őket cserélni. A vízvezetékrendszer élettartamának ismerete segít abban, hogy tudjad, mikor van itt az ideje a cserének, és megelőzd a nagyobb problémákat.

Mikor van itt az ideje, hogy kicseréld otthonod vízvezetékrendszerét?

Miután jobban megértetted vízvezetékének anyagát és a vele szemben támasztott teljesítményelvárásokat, megismerheted a vízvezeték meghibásodásának jeleit is, például azt, hogy mikor kell kicserélni a WC-csöveket vagy a lassú lefolyókat, a szivárgó csaptelepeket, a lassú lefolyókat és más vízvezeték-szerelvényeket. Ezek a jelek arra utalnak, hogy ideje kicserélni otthonod vízvezetékeit.

Elszíneződött víz kerüld a furcsa szagú vizet: Ez a csövekben lévő baktériumok felhalmozódásának vagy a csövekben és lefolyókban lévő penészgombásodásnak a jele lehet.

Csövek vagy szerelvények szivárgása: Értesítsd a vízszolgáltatót, ha szivárgást észlelsz, például sérült szerelvényt vagy nedves foltokat a falak mögött vagy a nagyobb készülékek körül. Ellenőrizd vízszámládat is, hogy nem emelkedett-e az elmúlt hónapokban. Míg egy elromlott csaptelepet kicserélhetsz, előfordulhat, hogy az egész csövet ki kell cserélned.

Lassú lefolyás: Ha a lefolyó nem hajlandó lefolyni, függetlenül attól, hogy milyen tisztítószert vagy kígyót használsz, lehet, hogy nagyon korrodált, és ki kell cserélni.

Alacsony víznyomás: A tartósan alacsony víznyomás a rendszerben lévő eldugult cső vagy a szerelvény után lévő szivárgás jele lehet.

Az alábbiak azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy idővel érdemes lehet kicserélni az otthoni vízvezeték-rendszert:

 • Elszíneződött víz
 • Furcsa szagú víz
 • Csövek vagy szerelvények szivárgása
 • Lassú lefolyás
 • Alacsony víznyomás

Ha bármilyen ilyen jelet észlel, akkor időben cselekedjen és hívjon szakembert, hogy megoldja a problémát. Budapest lakói megbízhatnak a Provi Domus kft vízvezeték szerelőjében, aki segít a vízvezeték-csere és javítás területén. Hívja a 06 (70) 164 – 4000-as telefonszámot, hogy többet megtudjon a vízvezetékcsere- és javítási szolgáltatásokról, vagy foglaljon időpontot online. A Providomus Kft Vízvezeték, villanyszerelés és Duguláselhárítás szakemberei kivételes minőségű, biztonságos és ellenőrzött szolgáltatásokat nyújtanak, hogy a lehető legjobb megoldást kínálják Önnek. Ha bármilyen kérdése van a vízvezeték-rendszerével kapcsolatban, akkor ne habozzon és kérje a szakember segítségét. Az időben elvégzett karbantartás és javítás megelőzi a nagyobb problémákat és meghosszabbítja a vízvezeték-rendszer élettartamát. 

To top