Loading...

Fagytalanító csap csere

megfagyott csap

A fagytalanító csap a locsolásra használt kültéri csőszakaszokon, aknában vagy földben van elhelyezve. A jelentősége óriási, hiszen azért felelős, hogy a fagyhatár feletti csőhálózatból az elzárás után maradéktalanul kifolyjon a víz. Az elzárás ideje abszolút hőmérsékletfüggő, pláne manapság, amikor esélytelen megjósolni, mikor köszönt be a tél. Mindenesetre ha támad a fagy, akkor következhet a kerti, udvari, azaz kültéri csapok fagytalanítása. Az esetek többségében erre novemberben kerül sor.

A fagytalanító csap csere gyakori eset?

Valójában igen. Az ok nagyon egyszerű. Ez a csaptípus nem arra van kitalálva, hogy folyton nyitogassák. Így aztán, ha saccolnunk kéne, akkor azt mondanánk, hogy évente maximum két nyitás az a mennyiség, ami még belefér. Ez nem tűnik olyan túl nagy dolognak, viszont épp manapság, amikor télvíz idején simán kitavaszodik, egyáltalán nem evidencia, hogy mennyi az annyi.

A csapot a szakemberek általában a fagyhatár alatt futó csőszakaszon helyezik el. Többnyire meghosszabbított fordító karral lehet elforgatni kilencven fokban, azaz megnyitni vagy elzárni. A fagycsap legalján egy aprócska furat fedezhető fel, aminek hála a magasabb csőszakaszokban folydogáló víz akadálytalanul eltávozhat, az elzárást követően természetesen.

Hogyan érdemes elzárni a fagycsapot?

Furcsának tűnhet a kérdés, de azért érdemes alaposan végignézni az egyes lépéseket, mert véletlenül is kimaradhat egy-egy, amúgy kulcsfontosságú mozdulat. Ahhoz, hogy a rendszerben ne maradjon vákuum, egyúttal a víz maradéktalanul ki tudjon ürülni, a fagycsap elzárása után meg kell nyitni a vízcsapokat. Ekkor a már fentebb említett furaton keresztül kifolyhat a csövekben felhalmozódott víz. És ennyi az egész! Nem bonyolult, főleg akkor, ha a rendszer minden egyes eleme megfelelően, az előírások szerint működik.

A fagyásgátló csap kiválasztásánál figyelni kell a következőkre:

  1. Milyen típusú rendszerrel van összekötve (például rozsdamentes acél, öntöttvas vagy fém)
  2. Milyen méretű a csap (1/2″, 3/4″, stb.)
  3. Milyen kéziszerszámok állnak rendelkezésre a cseréhez

Azt javasoljuk, hogy rozsdamentes acélból készült, 1/2″ vagy 3/4″ méretű fagyásgátló csapot válasszon, amely megfelel a rendszerének. 

A kerti csap csere szakembert kíván?

Igen. Ez nem az a feladat, aminek érdemes csak úgy nekiállni, „hátha sikerül” alapon. Ahogy arról már szót ejtettünk, a fagycsap kicsit nehezen bírja a nyitogatást. Nagyon hamar elfárad, és ha eljön ez a pont, akkor bizony törik. A csere pedig kikerülhetetlenné válik. Megelőzésként a legjobb módszer, ha nincsen túl sokat nyitva-zárva, de ez nem mindig oldható meg. Pláne, hogy senki sem szívesen mászik alá újra és újra a csapot nyitogatni, tényleg kizárólag akkor, ha a helyzet úgy kívánja. Az elmúlt években számtalanszor alakult úgy az időjárás, hogy a látszólagos, több héten át tartó tavaszt fagyos, zimankós tél váltotta fel. Akár március, április közepén. A meteorológiai fordulatok kiszámíthatatlansága miatt esélytelen az előre tervezés, egyúttal kivédhetetlen az újbóli elzárás, és később kinyitás.

A fagytalanító csap csere nem az a kihívás, ami várhat. Ami nem sürgős. Még akkor sem, ha épp tavasszal történt meg a baj, és még pont sikerült kinyitni. De ahogy arra utaltunk, az csak egy dolog, hogy aktuálisan úgy néz ki, a tél messzire távozott, ám valójában bármikor visszatérhetnek a dermesztő hajnalok. S hogy mi történik akkor, ha a kerti csap csere elmarad? A csövek védhetetlenül befagyhatnak. És ez nem az a helyzet ami pikk-pakk orvosolható. Ellentétben a csapcserével, ami ehhez képest, szakmai szemmel és kézzel gyerekjáték.

Ha akadozva folyik a víz, vagy egyáltalán nem folyik, deresedés érzékelhető a szigetelés nélküli csőhálózat falán, fagyásnyomok tapasztalhatóak az elzáró idomoknál. Szerencsés szituációban a csövek még nem repedtek meg, azaz kezdődhet a befagyott vízvezetékek kiolvasztása.

A szakemberek kizárólag a vízóra aknában megfagyott csőszakasz kiolvasztását tudják megoldani. Amennyiben a vízvezeték a talajban, esetleg az épület szerkezetében dermedt meg úgy nincs más megoldás, mint a várakozás. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy olvadnak ki a csövek. És ha a fagydugó nem fejtette ki áldatlan hatásait, akkor a befagyott vízvezetékek kiolvasztása sikeresen és megnyugtató végeredménnyel zárulhat. A megfagyó, később kitáguló víz döbbenetes pusztításra képes, a prevenció ezért lényeges!

To top