Loading...

Radiátor csere

radiator-csere

Otthonunk korszerűsítésének része, hogy lecseréljük a designt meghatározó elemeket, úgymint a burkolatokat, bútorokat. De néhány dolgon azért változtatunk, mert elhasználódott, tönkrement, vagy éppen mert szeretnénk kényelmesebbé, élhetőbbé, praktikusabbá tenni a környezetünket. A radiátor csere az utóbbi kategóriába tartozik, habár kétségtelenül van olyan is, hogy a modernebb összképhez is hozzájárul az új fűtőtest.

Mikor válhat szükségessé a radiátor csere?

A radiátorok cseréjére több okból is felmerülhet az igény. Gyakran egy tatarozás ad alkalmat arra, hogy a már régi, kevésbé esztétikus radiátorok helyett újak kerüljenek a lakásba. De a fűtés korszerűsítése is megkívánja a kissé viseltes fűtőtestek lecserélését, illetve olyan is előfordul, hogy egy radiátor kilyukad és emiatt kell a váltás.

Bármi is az ok, sokan ódzkodnak ennek a munkának az elvégzésétől, nem véletlenül: a gázzal nem szeretünk hozzáértés nélkül játszani, márpedig itt kell. A dolog persze nem elvégezhetetlen házilag, ha van egy minimális rálátásunk arra, hogyan működik a rendszer. Amennyiben azonban nincs, jobban tesszük, ha szakemberre bízzuk a radiátor cserét.

Mire kell figyelni, amikor radiátort cserélünk?

Sokan hajlamosak abban gondolkodni, hogy lehetőleg minél olcsóbban ússzák meg ezeket a műveleteket, és aligha lehet őket hibáztatni: egy felújítás költségei magasra rúghatnak, természetes, hogy az ember ott spórol, ahol tud. A rossz minőségű radiátor ugyanakkor hosszabb távon inkább ráfizetés lesz, mint spórolás, hiszen hamar tönkre fog menni, vagy nem tudja majd azt a teljesítményt hozni, amit várnánk tőle.

Az első és legfontosabb teendő tehát, hogy a minőségi radiátorok között keressünk olyat, ami még belefér a keretbe. Így nem kell attól tartani, hogy a cserével többet ártunk magunknak, mint használunk, hiszen biztos, hogy minőség terén nem lesz probléma.

A következő, amin el kell gondolkodni, az a design: nagyon sokféle radiátor létezik, a teljesen alap daraboktól a modern, kifejezetten dekorációs célokat is betöltő kivitelezésig. Mindenki maga tudja, hogy mi tetszik neki igazán, ez a választás kizárólag egyéni ízlés kérdése. Ha nem akarunk költeni a drága design radiátorokra, a takaróelemek is jó alternatívát jelenthetnek – érdemes azonban szakemberrel egyeztetni, hogy ez mennyire lesz hatással a hőleadásra.

Nem mindegy, mekkora a radiátor

A radiátor csere kapcsán érdemes tudni, hogy a dolog nem egészen úgy működik, hogy a hasunkra csapunk, és választunk egy tetszés szerinti fűtőtestet. Annak ugyanis ki is kell fűtenie a helyiséget, amiben elhelyezik, tehát nagyon nem mindegy a méret, bármilyen is az alakja.

Szintén a szakember lesz az, aki meg tudja mondani, hogy mekkora méretű radiátorban érdemes gondolkodni. Hallgassunk rá akkor is, ha a véleménye nem kifejezetten egyezik az elképzelésünkkel, ugyanis nagyon kellemetlen lehet, ha a szépen felújított, frissen lecserélt radiátorok mellett vacogunk télen a szobában, mert végül kevésnek bizonyul az adott helyiséghez. Ebben érdemes a szakértői tanácsot követni!

To top