Loading...

Szennyvízcsatorna javítás és csere

szennyvizcsatorna-javitas-es-csere

Egy ingatlan, függetlenül attól, hogy társasházról, családi házról, ipari építményről van szó, legfontosabb gépészeti része a megbízhatóan üzemelő ivóvíz- és csatornahálózat. Azért is hangsúlyozásra méltó mindez, mert sokan bele sem gondolnak abba, hogy mennyire fontos a szennyvízhálózat optimális működése. A legtöbben akkor fedezik fel ennek a jelentőségét, amikor a problémák sorban borzolják a kedélyeket, amikor hirtelen nyilvánvalóvá válik milyen az, amikor semmi sincsen rendben.

Mikor jön el az a pont, amikor a javíttatás nem megoldás?

A szennyvízcsatorna javítás és csere nem kis munka, ez kétségtelen. Azért akadnak bőven árulkodó jelek, amik előre üzenhetik: a hálózat nem az elvárások szerint működik. A folyamatos dugulás, szivárgás, beázás, elázás nem hagyható figyelmen kívül. Egyszer-egyszer betudható mindez a rossz szerencsének, meg a csillagok állásának, de ha rendszeresen jelentkeznek, az bizony egyértelmű üzenettel bír. Elérkezett a szakmai beavatkozás ideje! A beázások nyomán ráadásul az épületszerkezetben süllyedések alakulhatnak ki, ami nemcsak rosszul hangzik, hanem kifejezetten veszélyes is. Nem érdemes megvárni, hogy az amúgy sem csekély baj tovább fokozódjon. Ritkán, de előfordulhat, hogy a csatorna cseréjét a lejtés megváltozása indikálja, amikor kint vagy bent süllyedés tapasztalható.

A munkafolyamat részleges vagy teljes cserét is takarhat. Időben, energiában és anyagi rááldozásban nagyon eltérőek lehetnek az egyes megoldások. Vagyis általános érvényűen lehetetlen meghatározni, hogy a hálózat javítása mennyibe kerül. Mondhatnánk úgy is, hogy teljes mértékig helyzetfüggő. Viszont az biztos, hogy ez nem az a feladat, amivel érdemes kivárni. Főként azért nem, mert magától nem rendeződik a probléma. Ellenben az idő múlásával további romlás tapasztalható. Az teljesen természetes, hogy senki sem ugrál örömében, ha a szennyvízhálózat javítás és csere, mint eshetőség felmerül. A legnagyobb odafigyelés és szakértelem mellett sem védhető ki a felfordulás. De ez a kellemetlenség eltörpül amellett, amit egy súlyos, akut probléma orvoslása jelent. Márpedig, ha a fent felsorolt tünetek rendszeresen felbukkannak, az egyértelműen azt mutatja, hogy a rendszer karbantartásra szorul.

Milyen előnyökkel jár a csere?

A szennyvízhálózat javítás és csere teljes megújulást hozhat magával. A korszerű, innovatív anyagok, alkatrészek segítségével olyan ellenálló rendszer építhető ki, aminek a szavatossága nem évekre, és nem is pár évtizedre szól. Vagyis a csere egyúttal befektetés a gondmentes jövőbe. Ráadásul a tudatos döntés nyomán meghozott választásnak van egy óriási pozitívuma, ez pedig nem más, mint a tervezhetőség. Amikor az előre látás, és nem a kényszer a hajtóerő, akkor akad idő minden egyes lépést alaposan körbejárni, a kivitelezés részleteit szakemberrel átbeszélni, valamint a végső megvalósítás időpontját mindenkinek megfelelő módon leegyeztetni. Kapkodás, idegeskedés, sürgetés nélkül.

A szennyvízcsatorna csere folyamata általában a következő lépésekből áll:

 1. Előkészületek: Az előkészületek fázisában a tervezők megvizsgálják a meglévő rendszert, elvégzik a szükséges méréseket és terveket készítenek a csere folyamatáról.

 2. Engedélyek beszerzése: Az engedélyek beszerzése szükséges a munkálatok elkezdése előtt. Az engedélyek lehetnek a környezetvédelmi, építési, vízgazdálkodási és egyéb jogszabályoktól függően.

 3. Előkészületek a munkálatokhoz: A munkálatok megkezdése előtt a környezetet kell előkészíteni, be kell jelölni a munkaterületet és a biztonsági intézkedéseket kell megtételni.

 4. Az egyes csövek cseréje: Az egyes csövek cseréje a munkálatok fő része. A munkások eltávolítják a régi csöveket, és beépítik a új csöveket.

 5. Tesztelés és ellenőrzés: Az új csövek beépítése után a rendszert tesztelik és ellenőrzik, hogy biztosítsák a helyes működést.

 6. Záró munkálatok: Az összes munka befejeződött, a környezetet helyre kell állítani és a végleges dokumentációt kell elkészíteni.

Ezen lépések segítségével lehet a meglévő szennyvízcsatorna rendszerét hatékonyabban működtetni, csökkentve a környezeti hatásokat, és biztosítva a biztonságosabb életkörülményeket.

A szennyvízcsatorna javításának költségeit több tényező befolyásolhatja:

 1. A javítás mértéke: Minél nagyobb a javítás mértéke, annál magasabb lesz a költség. Például a részleges javítások általában olcsóbbak, mint a teljes rendszer átalakítása.

 2. A javítandó rendszer mérete: A nagyobb rendszerek javítása általában több anyagot és erőforrást igényel, ezért magasabb költségű lehet.

 3. A javítás helye: A nehéz hozzáférhető helyeken végzett javítások általában többe kerülnek, mint a könnyen elérhető helyeken.

 4. A javításhoz szükséges anyagok ára: A javításhoz szükséges anyagok ára befolyásolhatja a javítás költségét. Például a drágább anyagok használata növelheti a költségeket.

 5. Az alkalmazott technológia: Az újabb és modernebb technológiák általában többe kerülnek, mint az idősebb technológiák.

 6. Az elvégzendő munkák száma: Minél több munkát kell elvégezni, annál magasabb lesz a költség.

Fontos megjegyezni, hogy a javítás költségei változóak lehetnek egy adott régióban, ahol a munkaerő árak, az anyagok árak és más tényezők is eltérőek lehetnek.

To top