Loading...

Csőtörés bemérés: minden tudás egy helyen

csőtörés műszeres bemérése
Vízvezeték szerelő cégünk a következő szolgáltatást nyújtja Budapesten: csőtörés műszeres bemérés. A következő pár sorban a csőtörés műszeres bemérés szolgáltatással fogunk foglalkozni.
 

Műszeres csőtörésvizsgálat – a csőtörés bemérése

Csőtörés, a rettegett. Sokan félnek tőle, és még többen társítják hozzá a totális rombolás, elázás kényszerképzetét. A köztudatban az az elgondolás él, hogy a góc bemérése minden esetben bontással, felfordulással jár. Azaz a károk fokozódása borítékolható. Miközben a kép egyáltalán nem ennyire fekete és fehér, különösen manapság, amikor a technológiai innovációk csak alkalmazásra várnak.


 
Nézzük meg a "csőtörés műszeres bemérés" témakört egy duguláselhárító szemszögéből:

Mi fán terem a műszeres bemérés?

A műszeres helyzetfelmérés a csőtörésdiagnosztika innovatív, azaz fejlett eszköze, aminek a segítségével a rejtett gócpontok helye szinte minden esetben bontás nélkül beazonosítható. Cégünk ezzel a technikával dolgozik Budapesten és a főváros vonzáskörzetében. És hogy ez miért olyan nagy szó? Azért, mert a feltört burkolatok, leomlott faldarabok és szétdöntött lakás rémképei egy az egyben a felejtés homályába száműzhetőek. Ugyanis ebben az esetben nem léteznek, lévén szó nincsen semmiféle fizikai beavatkozásról. Gyakorlati értelemben ráadásul mindez komoly anyagi hasznot, pontosabban spórolást is eredményez, lévén járulékos költségekkel, javíttatási és helyreállítási díjakkal nem, vagy csak sokkal kisebb mértékben kell számolni. A felbecsülhetetlen értékű megspórolható idő ajándékáról nem is beszélve. A bemérés eleve jóval tempósabb, mint a fizikai úton történő helyzetelemzés, tehát sokkal gyorsabban pont kerülhet az ügy végére, mint a hagyományos eljárás során.

 

Ráadásként a szakemberek, például burkolók, kőművesek megjelenésére sem kell várni, ami amúgy mostanában nem egyszer túlságosan is hektikusnak mondható. Szóval kétségtelen tény, hogy a modern technológia közbenjárásával előnyök sokasága vágható zsebre.

 

Miért akkora szó a pontos helymeghatározás?

Laikusként úgy tűnhet, hogy a csőtörés pontos paramétereinek felmérése nem túl nagy kunszt. Nyilván ahol csöpög, folyik a víz, ahol a fal átnedvesedik, ott a góc és pont. Ez igaz, viszont kizárólag azokban az esetekben, amikor a gócnak fizikailag látható jelei mutatkoznak. De a gyakorlatban tíz csőtörésnek legalább a fele nem ennyire nyilvánvaló tünetekkel kísért. Amikor semmiféle árulkodó vagy gyanús jelzés nem tapasztalható, akkor rejtett problémáról van szó. Ez főleg falban, aljzatbetonban, gipszkartonrendszerekben és a földben elrejtett vezetékek javításánál okozhat kihívást, pontosabban a konkrét hely ismerete nélkül a hibaelhárítás tulajdonképpen esélytelen.

 

Az épületgépészet fejlődésével felbukkant az igény a vezetékrendszerek rejtett elvezetésére, ami valóban esztétikus ötlet, és manapság már abszolút kivitelezhető forgatókönyv. Viszont a javítás ilyen körülmények között fokozottan nehezített terep.

 
 

Mit tudnak a műszerek?

A nedvességmérő műszerek képesek a burkolatok alatt lévő nedvességet érzékelni, ami kulcsfontosságú tulajdonság, hiszen ennek köszönhetően bemérhetővé válik a csőtörés pontos helye.

 

A jelzőgázos vízszivárgás-keresés kiválóan alkalmazható akkor, ha a vezetékek nyomvonala nem ismert. Ekkor a rendszert feltöltjük egy speciális, nitrogénből és hidrogénből álló gázzal. A mechanizmus roppantul egyszerű és eredményes. A vezetékekbe bejuttatott jelzőgázból a hidrogén a töréspontban kiszabadul és a föld irányába, azaz felfelé távozik. A hidrogén speciális szerkezetének hála minden előtte álló rétegen akadálytalanul képes áthaladni. Miközben a felszínen elhelyezett jelzőkészülék detektálja, hogy hol szabadul fel hidrogén, azaz máris egyértelművé válik, hogy hol keresendő a csőtörés konkrét helye. Nehézség akkor léphet fel a bemérésben, ha ötrétegű műanyag csövekről, vagy tömör aszfaltról, betonfelszínről van szó. Előbbi esetében a gáz tovább terjedhet a csövekben, ezzel torzítva a mérési pontosságot, míg utóbbinál a hidrogén hajlamos az aszfalt két szélső végpontján utat találni magának. Ilyen szituációkban mi segítheti a munkát, túl az ütvefúrón és falbontón? Mert még mindig ott tartunk, hogy bontásról szó nincsen.

 

A csőrendszerből kilépő víz zaja speciális műszerek segítségével mérhető. Az elektroakkusztikus mérés lényege, hogy a talajhoz helyezett mikrofon közbenjárásával meghatározható, hol a legerősebb a zaj, vagyis a csőtörés helye ezzel a módszerrel beazonosítható.

 

A korrelátor is jó szolgálatot tehet a fent említett nehezített körülmények áthidalásában. Ez egy olyan számítógép, amely két szenzorral rendelkezik. Ez a két érzékelő kerül a csőszakaszra. A továbbított adatok alapján a rendszer képes kiszámolni, hogy az érzékelőkhöz képest merre található a vízszivárgás. Ennek a fizikai háttere úgy írható le a leginkább emészthető módon, hogy a szivárgó víz által generált hanghullámok, azaz rezgések minden irányba, azonos sebességgel terjednek. A szenzorok a korrelátornak jelzik, amikor a hanghullámokat érzékelik. A fogadott értékek időbeli különbsége alapján máris behatárolható a csőtörés helyszíne.

 

Mi a helyzet padlófűtés vagy melegvizes rendszer esetén?

Még mindig ott tartunk, hogy félre a légkalapáccsal és a kőműves kanállal, ugyanis még erre a specifikus szituációra is létezik bontásmentes megoldás. Szerencsére!

 

A jelzőgáz nem jöhet számításba, lévén a felfelé, függőlegesen haladó vezetékekben a szintén függőlegesen felfelé áramló gáz nem képes pontos leírást adni a fenálló problémáról. A távfűtés, padlófűtés és egyéb melegvizes rendszerek esetében a hőkamera bevetése a tökéletes megoldás. A támogatásával a gyors és sikeres munkavégzés borítékolható.

 

Ráadásként kifejezetten gazdaságos a módszer, lévén nem jár anyagköltséggel és hatékonyan alkalmazható beltéren és kültéren egyaránt. Lényeges kitétel azonban, hogy a csövekben futó víz hőmérséklete el kell, hogy térjen, méghozzá mérhető, azaz szignifikáns mértékben a környezet hőmérsékletétől. A vizsgálat során lencsevégre kerül az érintett csőszakasz, magyarul fotók készülnek, amiknek az elemzésével felrajzolható a csőtörés helye. Ezek a felvételek később jól jöhetnek a biztosítós ügyintézés vagy egy későbbi ingatlanbecslés során. Így egyébként a csőrendszer egészének állapota nyilvánvalóvá válhat, ami az esetleges gyenge pontok kiderülését is magával hozhatja. Ez már csak azért is pozitív fejlemény, mert ilyen módon megelőző lépések tehetőek a jövőbeni problémák hathatós elkerülésének érdekében.


 
Most nézzük meg a „csőtörés műszeres bemérés” témakört egy vízvezeték szerelő szemszögéből:
 

Csőtörés esetén minden perc számít, ezért fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen a csőtörés pontos helyének bemérése, és a hiba mielőbbi javítása. A további károk elkerülése érdekében a hiba okának megtalálásához ma már nem szükséges csempét, falat bontani. Lehetőség van a csőtörés bemérésére egyéb, jóval szakszerűbb módszerekkel is. A BL-Promt KFT szakemberei a legkorszerűbb műszerekkel, az egyes esetek milyenségétől függően tudják alkalmazni a különböző módszereket.

 

A csőtörés bemérése:

Ha ennél már súlyosabb a gond, vagy ezek a módszerek hatástalanok, még mindig kérhetjük szakember segítségét a duguláselhárításhoz, a IV. kerületben is. Az otthoni próbálkozás során használhatunk lefolyótisztító szert, vécépumpát, esetleg csőgörényt, de bevethetjük a magasnyomású vízsugarat is. Ha ezek nem használnak, ideje szakértő segítséget kérni, hogy megszabadulhassunk a bosszantó problémától. A szakembereknek számos olyan eszköz áll rendelkezésükre, ami otthon a legtöbb háztartásban nem található meg, így valószínűleg gyorsan sikerül majd megoldaniuk a problémát, és lefolyónk újra a régi lesz. A gyors és hatékony duguláselhárítás, így a IV. kerületben is lehetséges, hívjon minket bátran!

 

Eletrosztatikus hibahely kereső:

A csőtörés bemérése történhet elektrosztatikus hibahely keresővel, korrelációs vizsgálattal, jelzőgázos vizsgálattal, vagy nyomvonal meghatározással. Az elektrosztatikus hibahely kereső a csőtörés által keltett zaj kiszűrésére kiválóan alkalmas. Egy olyan rendkívül modern készülék, mely a csőtörések szivárgási helyének meghatározásához a legkorszerűbb digitális szűrőtechnikát használja. A csőtörés bemérésekor a készülék a csőből kilépő víz által keltett hanghullámokat határolja be.

Korrelációs vizsgálat

A korrelációs vizsgálattal két pont közötti hiba helymeghatározására van lehetőség, míg a jelzőgázos vizsgálat kis vízveszteség esetén fűtés- és vízrendszerek csőtörésének bemérésére alkalmazható. Míg az előbbi esetekben a csőtörés helyének bemérésére koncentrálunk, előfordulhat, hogy előzőleg magát a csövet is keresni kell. A föld alatt vagy a falban futó vezetékek megtalálása különösen nagy gond akkor, ha valaki nem saját maga építkezett, és használt házat vásárolt. Sőt, évtizedek múltán elfelejtődik, merre is futnak pontosan a csövek, vezetékek.

 

Jelzőgázos vizsgálat:

A nyomvonal meghatározás akkor lehet hasznos, ha példának okáért sérült vezeték van a telken, nem lehet tudni, merre van a hiba, vagy ha a kamerás keresés nem hozott eredményt. De nem csak meghibásodáskor, a csőtörés bemérésekor használható ez a módszer. Faültetés, kerti melléképület építése előtt is célszerű tudni, merre mennek a csövek, a vízvezeték vagy a gázvezeték a földben. A nyomvonal kereső berendezéssel lehetővé válik bármilyen fém, műanyag, beton, stb. cső, feszültség alatti vagy feszültség mentesített kábel nyomvonalkeresése, hibahely meghatározása vállaljuk akár 10cm pontossággal!

 
Nyomvonal kereső

Ha szakértőket keres a csőtörés beméréséhez, ha a lehető legkorszerűbb berendezésekkel, a legrövidebb idő alatt szeretné kijavíttatni a hibát, ha meg szeretné kímélni magát a további bosszúságoktól, keressen minket bármely elérhetőségünkön! Ne engedje, hogy szétrombolják otthonát! Bízza szakemberre a csőtörés bemérését és szakszerű elhárítását! Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken keresztül!

To top