Loading...

Fürdőkád csere

furdokad-fejlec

Bár a zuhanykabinok egyre inkább teret hódítanak, azért szép számmal akadnak még olyanok, akik ragaszkodnak a kádfürdő nyújtotta élményekhez. Számukra nem kérdés, hogy a fürdőkád alapvető eleme egy fürdőszobának, és a fürdőszoba felújítás is csak fürdőkád cserével valósulhat meg.

Ha magunk is azok közé tartozunk, akik nem tudnak kád nélkül élni, egyértelmű, hogy ezt fogjuk választani a zuhany helyett – bár szerencsés esetben lehet akár akkora is fürdőszoba, hogy mindkettő elfér. Az azonban biztos, hogy a kádban lehet zuhanyozni, de a zuhanyzóba nem igazán lehet befeküdni és fürdőzni, ezért, ha választani kell a kettő közül, általában még mindig a kád nyer.

Miért merülhet fel a kád cseréje?

Egy kádat sok okból cserélhetnek le. Lehet ok a már említett felújítás: a meglévő kád mai szemmel nézve csúnya, nem igazán modern, esetleg már vannak hibái is itt-ott, ezért szeretnénk helyette újat. Az is lehet egy ok, hogy a meglévő kényelmetlen, szeretnénk kisebbet vagy nagyobbat, esetleg olyan extra szolgáltatásokra tartunk igényt, mint a hidromasszázs, vagy éppen a jakuzzi funkció. És persze az is előfordul, hogy a régi kilyukad, ezért nem is kérdés, hogy le kell cserélni.

Bármi is az ok, fontos, hogy alaposan gondoljuk át, milyen kádat szeretnénk a régi helyett, mert ezek a befektetések többnyire több évre szólnak. Ha meggondolatlanul döntöttünk, jó eséllyel sokáig kell majd használnunk a számunkra mégse annyira tökéletes fürdőkádat. A fürdőkád csere tehát azzal kezdődik, hogy eldöntjük: mit is szeretnénk pontosan.

Méret és forma

Egy kádnál alapvető fontosságú, hogy tisztában legyünk vele, mekkora fér el a számára kijelölt helyre. Ha így belőttük a korlátainkat, lehet azon is gondolkodni, hogy milyen alakú és kialakítású kádat szeretnénk: hagyományos hosszúkásat, oválisat, sarokkádat, beépíthetőt vagy szabadon állót stb.

Ezután jöhetnek az extrák, mint a masszázs vagy jakuzzi funkció, kapaszkodók, ergonomikus elemek. Érdemes ezen a ponton azt is végiggondolni, hogy hova és milyen csaptelepet szeretnénk rakni, illetve milyen zuhany jöhet szóba.

 

A beépítés: mire figyeljünk fürdőkád csere során?

A legritkább esetben tudja ezt valaki magának megoldani, ezért a legtöbbször szakember is kelleni fog hozzá. Ennek ellenére nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk ezzel-azzal, mielőtt kihívjuk a szakit a beépítéshez:

 • A kád mögötti fal legyen leburkolva, mielőtt berakjuk a kádat! Ha nem ez a sorrend, a burkolás során sérülhet a vadonatúj fürdőkádunk, aminek biztosan nem fogunk örülni. Hidromasszázs kád esetén a padlót is érdemes leburkolni, így a motor pormentes helyre kerül.
 • Rögzítsük a kádat a falhoz, így később nem tud elmozdulni. Ha láb is kapható hozzá, vegyük meg, semmiképp ne hagyjuk ki, mert ezzel a garanciát bukhatjuk egy ebből adódó sérülés esetén!
 • Használjuk vízvezetőt a fal és a kád találkozásánál, hogy elkerüljük a penészedést, dohosodást, illetve az illesztések pontosságára is figyelni kell!
 • Ha minden előfeltétel adott, a szakember gond nélkül el tudja végezni a fürdőkád cserét.

Cégünk vízvezeték szerelői non-stop vállalnak fürdőkád cserét! Budapesten.

A fürdőkád cseréjéhez a következő eszközökre lehet szükség:

 1. Csavarhúzó: A régi kád leszereléséhez szükséged lesz csavarhúzóra, hogy eltávolíthasd a meglévő kád rögzítő csavarjait.
 2. Csipesz: A csipesz segítségével tudod eltávolítani a régi kád alján lévő összes szilikon tömítést.
 3. Körfűrész: Ha a régi kád mérete nem egyezik meg az új káddal, akkor lehet, hogy szükséged lesz egy körfűrészre, hogy módosíthasd a meglévő kád nyílásának méretét.
 4. Szilikon gun: A szilikon gun segítségével tudod felhordani a szilikon tömítést az új kád aljára és oldalára.
 5. Csavarok: Az új kád rögzítéséhez szükséged lesz csavarokra, amelyeket a kád aljára fogsz csavarni.
 6. Fúró: A fúró segítségével tudod kialakítani az új kád rögzítő csavarjainak lyukait a falban.
 7. Tégla- és betonfúró: Ha a falban tégla vagy beton van, akkor szükséged lesz egy tégla- és betonfúróra, hogy kialakíthasd a csavarlyukakat.
 8. Csőrös csavarhúzó: Ha a kád rögzítő csavarjai nehezen hozzáférhető helyen vannak, akkor lehet, hogy szükséged lesz egy csőrös csavarhúzóra, hogy eltávolíthasd őket.
 9. Gumikesztyű: A gumikesztyű segítségével védheted a kezedet a kád leszerelése és felszerelése során.

Mennyi idő egy kád csere?

A fürdőkád cseréjének időtartama változó lehet, és több tényezőtől is függ. Az egyik legfontosabb tényező az, hogy milyen típusú kádot cserélsz. Ha egy már meglévő kádot cserélsz le egy újra, akkor az időtartam rövidebb lehet, mint ha teljesen új fürdőszobát építenél.

Az is fontos, hogy milyen méretű a fürdőszoba, és hogy mennyi munka kell a kád beépítéséhez. Ha a kád beépítéséhez át kell alakítani a fürdőszobát, akkor az időtartam hosszabb lehet.

Végül, az is számít, hogy mennyi időt tudsz rááldozni a projektre. Ha szeretnéd, hogy a szakemberek minél gyorsabban elvégezzék a munkát, akkor az időtartam rövidebb lehet.

Általánosságban elmondható, hogy a fürdőkád cseréje általában 1-2 napot vesz igénybe, de az esetleges átalakítások miatt ez időtartam megnövekedhet.

Fürdőkád funkció és méreti:

Először is fel kell mérni a fürdőszoba méretét, és azt, hogy mennyi hely áll rendelkezésére az új kád számára. Mivel a különböző kádstílusok egyedi funkciókat kínálnak, fontos, hogy először mérlegelni kell a kád tervezett funkcióját.

A fürdőkád vagy a szabadon álló kád jó választás lehet, ha elegendő hely áll rendelkezésére. Ezek a kádak klasszikus fürdőszobai dekorációt jelenthetnek.

A drop-in kádak nagyszerű lehetőség, ha a hagyományos megjelenést kedveljük. Ezeket a kádakat egy platformra lehet telepíteni, amelyet általában csempével borítanak. Nagyon jól alkalmazkodnak, szűk helyekre is beférjenek.

A kombinált zuhanyzó/kád egység jó választás kisebb fürdőszobákhoz. Ezekkel a kádakkal értékes négyzetmétert lehet megtakarítani, és könnyen telepíthetőek.

Ha csak a zuhanyzás élménye érdekel, akkor a sétáló zuhanyzók a legjobb választás. Az idősek és a mozgáskorlátozottak számára is jó választás a sétáló kádak.

A fürdőkád súlya gyakran figyelmen kívül hagyott tényező:

Manapság (2023) sok fürdőkád könnyű anyagokból, például akrilból vagy üvegszálból készül. Ezek a kádak könnyen telepíthetők és kevés erőfeszítést igényelnek. Ezek a könnyű kádanyagok gyakran olcsóbbak és tartósabbak, ha megfelelően karbantartják őket.

A potenciális fürdőkádak mérlegelésekor figyelembe kell vennie az adott beépítési helyet. Biztosítani kell, hogy a kád szerkezeti szempontból szilárd legyen, ha emeletre építitik be.

Arra is ügyeljen, hogy a kád anyaga könnyen tisztítható és karbantartható legyen. A zománcozott acélkádak kevesebb karbantartást igényelnek a korrózióval szembeni ellenállóképességük miatt, míg az akril és a porcelán több törődést igényel, mivel törékenyek.

A fürdőkád beszerelése mindig egy profi vízvezeték szerelő feladata Nem szabad elfelejtenie, hogy a fürdőkád beszerelése nem egy kis barkácsprojekt.

A fürdőkádak többféle típusa létezik, a következők a leggyakoribbak:

 1. Öntött műgyanta kád: Az öntött műgyanta kádak könnyen formázhatóak, és sokféle méretben és alakban kaphatóak. A műgyanta kádak hosszú élettartamúak és jó hőszigetelő képességűek.
 2. Acélkád: Az acélkádak könnyen tisztíthatóak és általában olcsóbbak, mint a műgyanta kádak. Azonban a hőszigetelésük gyengébb és gyorsabban melegszenek fel, mint a műgyanta kádak.
 3. Fa kád: A fa kádak egyedi megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobának, és jó hőszigetelő képességűek. Azonban a fa kádak rendszeres ápolásra és kezelésre szorulnak, hogy hosszú ideig megőrizzék eredeti állapotukat.
 4. Üvegkád: Az üvegkádak elegáns megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobának, és könnyen tisztíthatóak. Azonban az üvegkádak általában drágábbak, mint a más típusú kádak, és érzékenyebbek a sérülésekre.
 5. Kerámia kád: A kerámia kádak jó hőszigetelő képességűek, könnyen tisztíthatóak, és rendelkeznek egyedi megjelenéssel. Azonban a kerámia kádak nehezebbek, mint más kádtípusok és drágábbak lehetnek.
To top