Loading...

WC tartály szerelés

wc-csesze-csere

Csöpp, csöpp… Éjjel és nappal. A csepegés nagyjából egy percig egészen jól tolerálható, aztán roppantul idegesítővé válik. Hát ha még konkrétan a WC tartályból csepeg el a víz, szépen, komótosan, nagyon is jól hallhatóan, visszhangosan. Sokan viszonylag hosszú ideig képesek tűrni ezt a jelenséget, de aztán előbb-utóbb mindenütt betelik a pohár, vagy stílusosan fogalmazva kiürül a tartály. Felesleges várni, maga a probléma ugyanis esélyes, hogy önmagától nem rendeződik, közben pedig a vízveszteség is garantált.

Mi a WC tartály szerelés menete?

Ahhoz, hogy a javítás átláthatóvá váljon, érdemes a WC tartályt közelebbről is megnézni. Mert alapvetően nem túlságosan bonyolult a szerkezete. A tartály fedelének leemelése után a legtöbbször középen helyezkedik el az úgynevezett leeresztő szelep, míg az egyik oldalon a töltő szelep. A tartályok trükkös kialakításúak, hiszen lényeges, hogyha a rendszer bármilyen okból túltölt, akkor a fölösleges víz ne kifelé áramoljon, eláztatva az egész mellékhelyiséget, hanem a WC kagylóba folyjon. Igen ám, de ez azt jelenti, hogyha a túltöltés rendszeres, akkor a víz a biztonsági szelepen átbukik és folyamatosan csöpögve a kagylóban landol. Újra, újra és újra.

Ilyen helyzetben nem egyszer vízkövesedés, valamilyen beszorult szennyeződés áll a háttérben, ami megakadályozza a normális működést. Az úszó alacsonyabbra állítása tűzoltás, ideiglenes megoldás, de a töltőszelep kicserélése így sem kerülhető el, legfeljebb odázható. De mi van akkor, ha nem a túltöltés a gond, hanem épp ellenkezőleg: túl kevés víz kerül a tartályba. Ekkor a betöltő szelep cseréje az egyetlen út. Nincsen olyan házi praktika, ami segíthetne.

A WC tartály javítás akár saját kezűleg is kivitelezhető, hiszen a piacon a legapróbb alkatrészek is bárki számára megvásárolhatóak. De. Azért csak úgy vaktában nekiesni a szétszerelésnek semmiképpen sem jó ötlet. Ráadásul, ha a legózás közepette néhány elem kimarad, az bizony egy cseppet sem mulatságos. Különösen, amikor egyáltalán nem üzemel a tartály vagy éppen orrán-száján folyat. Úgyhogy szép dolog a lelkesedés és a mesterszellem, de szakértelem hiányában nem érdemes nekiállni a szerelésnek. Magyarország szinte egész területén extrém kemény a víz, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a vízkövesedés semmit sem kímél a háztartásban. Nyilván a leginkább azok a gépek sínylik meg az ásványi sókban bővelkedő víz jelenlétét, amelyek hővel is operálnak, de a monoblokkos WC tartály javítása során is nem egyszer ez a fő „ludas”.

Tölt, tölt, pedig senki sem kérte!

Gyakori gond, hogy a WC tartály mindenféle öblítés ellenére tölt. És tölt, és tölt. Többnyire ekkor a leeresztő szelep gumitömítése az okozó. Némi letisztogatással és fordítva visszahelyezéssel akár meg is oldódhat a helyzet, de a csere sem kizárt, lévén ez az alkatrész idővel elöregedhet, elfáradhat.

Amennyiben a tartály falba épített, úgy nem jó ötlet a szereléssel házilag próbálkozni. Amúgy is kockázatos üzem hozzáértés nélkül belevágni, de vannak olyan típusú tartályok, amelyek esetében kész katasztrófához vezethet a szakértelem hiánya. A beépített WC tartály javítása tapasztalatot, gyakorlatot és specifikus szerszámokat igényel. Az otthon fellelhető mindenféle, a legkevésbé sem vízszerelési feladatokra kitalált eszközök nem ideálisak.

Mennyire elszálltak a WC tartály szerelés árak?

A köztudatban él egy olyan fals elképzelés, hogy a WC tartály szerelés sokba kerül. Jó kérdés, hogy honnan jött ez a gondolat, mindenesetre ami fix, hogy nem fedi a valóságot. Természetesen nem mindegy, hogy a WC tartály javítása pontosan mit takar. Aki halogatja a segítségkérést, az az állapot súlyosbodását kockáztatja és nyilván ez az eshetőség a WC tartály szerelés árak nagyságában is megmutatkozik. Minél több idő telik el, minél rosszabb a helyzet, annál költségesebb a javíttatás. De még így sem beszélhetünk extra kiadásokról. Főleg, hogy a beépített WC tartály javítása például nem tartozik a barkács-kihívások közé. Igaz, olykor a monoblokkos WC tartály javítása is okozhat meglepetéseket, váratlan fordulatokat. Amiket szakértelemmel a tarsolyban könnyű orvosolni és jól lereagálni, ám képzettség nélkül az „elázás” jóformán borítékolható.

Összegezve: a WC tartály szerelés nem jelent egyet a cserével. A legtöbb problémát a vízkövesedés okozza, ami vízkőoldóval, kis tisztítással pikk-pakk lerendezhető. Körülbelül negyed óra alatt a leggyakrabban felmerülő problémák egy az egyben orvosolhatóak. A tömítések, szelepek kicserélése tíz esetben nyolcszor realizálódik, ám ennek a teljesítése sem jelenthet nehézséget, szakértő kezekben természetesen. Bár a vizesblokkok jó állapotának megőrzéséhez a megelőzés hozzájárulhat, de a WC tartály ez alól épp kivételt képez. Nincs olyan prevenciós eljárás, aminek a segítségével a fenti gondok kivédhetőek. Ugyanakkor az első tünetek felbukkanása utáni azonnali reagálás és a halogatás teljes kikerülése sokat nyomhat a latba. Mert a meghibásodás még a nulladik stádiumban sikeresen orvosolható.

To top